Blog

1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού

1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού (Honey Sensory Analysis Education-Level 1), μια μοναδική εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη.

Η δραστηριότητα αυτή προσφέρει μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική εμπειρία με καταγωγή από την Bologna της Ιταλίας, όπου και ξεκίνησε από την εταιρεία Bee Sources.

Σήμερα η Bee Sources έχοντας εκπαιδεύσει εκατοντάδες επαγγελματίες διεθνώς, συνεργάζεται με την εταιρεία Chef Stories και μαζί υλοποιούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το πρώτο επίπεδο του καταξιωμένου ιταλικού εκπαιδευτικού σχήματος.

Στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι να θέσει τις βάσεις για την δημιουργία μιας κοινότητας εκπαιδευμένων γευστικών αναλυτών, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, εμπορίας, προβολής και αξιολόγησης του ελληνικού μελιού.

Τοποθεσία: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης

Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής: 3-7 Νοεμβρίου 2025, 9.00 – 17.00

Πρόκειται για ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πέντε ημερών που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων οργανοληπτικής ανάλυσης μελιού.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να:

  • Εκπαιδευτούν σε τεχνικές οργανοληπτικής ανάλυσης μελιού, αναγνώρισης και περιγραφής αρωμάτων και γεύσεων
  • Γνωρίσουν τα σημαντικά είδη ιταλικού και ελληνικού μελιού, τις βοτανικές προελεύσεις και τις κατηγορίες τους
  • Κατανοήσουν έννοιες όπως η κρυστάλλωση, οι φυσικές ιδιότητες και τα ελαττώματα του μελιού
  • Γνωρίσουν την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία που αφορά τις κατηγορίες, την ποιότητα, την συσκευασία, την επισήμανση και την εμπορία μελιού
  • Μάθουν πώς να περιγράφουν και αξιολογούν την ποιότητα του μελιού μέσω μεθοδολογικών εργαλείων οργανοληπτικής ανάλυσης
  • Ανακαλύψουν τρόπους αξιοποίησης του μελιού στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική
  • Γνωρίσουν τις εξελίξεις στην έρευνα και τις ποικίλες διαθέσιμες μεθόδους εργαστηριακής ανάλυσης του μελιού

Σημείωση: η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική.

Στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι η δημιουργία ενός πυρήνα καταρτισμένων γευστικών αναλυτών, οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν, να περιγράφουν, να αξιολογούν και να προβάλλουν την προέλευση, τις ιδιότητες και την ποιότητα του μελιού με ενιαίο και συστηματικό τρόπο.

Μακροπρόθεσμα, σκοπός είναι μέσω της εξειδικευμένης γνώσης οι καταρτισμένοι γευστικοί αναλυτές μελιού να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αλυσίδας επαγγελματιών και στην ανάδειξή του ελληνικού μελιού ως προϊόν υψηλής ποιότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού απευθύνεται σε:

  • Μελισσοκόμους
  • Παραγωγούς & μεταποιητές μελιού
  • Εμπορικά δίκτυα, διανομείς μελιού
  • Food & Beverage managers
  • Διατροφολόγους, διαιτολόγους, σεφ μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής
  • Επαγγελματίες του αγροδιατροφικού και τουριστικού τομέα
  • Στελέχη καταστημάτων λιανικής πώλησης
  • Εκπαιδευτικούς και ερευνητές σχετικών ειδικοτήτων
  • Δημοσιογράφους, food bloggers, επαγγελματίες της επικοινωνίας των αγροδιατροφικών προϊόντων
  • Λάτρεις του μελιού που επιθυμούν να αποκτήσουν σε βάθος γνώση και εξειδίκευση

Η 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού διοργανώνεται από την Chef Stories, εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής, σχεδιασμού, διοργάνωσης και υλοποίησης εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας εκδηλώσεων γαστρονομίας.

Η εταιρεία Chef Stories αποτελεί σήμερα τον στρατηγικό συνεργάτη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, του λιανεμπορίου, του τουρισμού, των εκθέσεων, των συνεδρίων και των υπηρεσιών ανάπτυξης, συμβάλλοντας με την εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ποικίλων έργων ανάδειξης και προβολής της τοπικής γαστρονομίας και των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής.

Μέλη της ομάδας Chef Stories, η Σύλβια Κουμεντάκη, Chef Stories Co-founder & Gastronomy Events Specialist και η Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Marketing, έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία τα Honey Sensory Analysis Courses των επιπέδων 1 & 2 στην Ιταλία και αξιοποιώντας την προσωπική εμπειρία τους έχουν προσαρμόσει το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς μελιού. 

Για την 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού η εταιρεία Chef Stories συνεργάζεται με την Bee Sources, μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία συμβουλευτικής και εκπαίδευσης στον κλάδο της μελισσοκομίας, η οποία από το 2005 εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και διάδοση τεχνικών γνώσεων οργανοληπτικής ανάλυσης μελιού.

Η εταιρεία Bee Sources εκπαιδεύει συστηματικά επαγγελματίες οι οποίοι απαρτίζουν το Ιταλικό Εθνικό Μητρώο Ειδικών στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού (Italian National Register of Experts in the Sensory Analysis of Honey | https://www.albomiele.it/, ένα σώμα έμπειρων αναλυτών το οποίο συστάθηκε το 1988 και από το 1999 έχει επίσημα αναγνωρισθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Για να εξασφαλίσετε την θέση σας, συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡOΝΤΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαιδευτική δραστηριότητα και την διαδικασία συμμετοχής:

Chef Stories, Ελισάβετ Τσουμάνη, T. +30 2310471628, M. +30 6909199009

Η 1η Εκπαίδευση στην Οργανοληπτική Ανάλυση Μελιού είναι μια επένδυση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και ένα βήμα μπροστά στην ανάδειξη του ελληνικού μελιού!

Σας περιμένουμε!

Προσθέστε μια απάντηση