Blog

Οικόπολις 2017, Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας στην εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company

Οικόπολις 2017, Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας στην εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company

Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 απονεμήθηκε στην εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, στην κατηγορία Βραβεία Επιχειρήσεων-Υποστήριξη Επιστημονικού Έργου, για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωικών υπολειμμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Την δυνατότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης έδωσε η μελέτη, ο σχεδιασμός, η κατασκευή εκ του μηδενός και η λειτουργία πιλοτικής εγκατάστασης συνδεδεμένης με την μονάδα rendering της εταιρείας. Στην πιλοτική εγκατάσταση, με την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας, από την επεξεργασία των αποβλήτων παράγεται βιοαέριο και στη συνέχεια ηλεκτρική ενέργεια, ικανή να υπερκαλύψει τις ανάγκες της εταιρείας. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, από το 2010 μέχρι και σήμερα, συνεργάζονται αρμονικά περισσότερα από 30 άτομα: τεχνικό προσωπικό της εταιρείας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης έχει προσφέρει ποικίλα οφέλη τόσο στο περιβάλλον και στην εταιρεία, όσο και στην εκπαιδευτική, επιστημονική και τοπική επιχειρηματική κοινότητα μια και ανοίγει νέους δρόμους έρευνας, καινοτόμων εφαρμογών και επιχειρηματικών ευκαιριών συν-αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων.

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ απονέμει από το 2005 η ελληνική, περιβαλλοντική, μη κυβερνητική πρωτοβουλία Ecocity και επιδιώκουν να συμβάλλουν στη προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των φορέων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και των μέσων ενημέρωσης. Η καθιέρωση των βραβείων ήταν ουσιαστική και επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς στο περιβάλλον, που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, έρευνας, ενεργειών και επικοινωνίας. Με το θεσμό των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, επιδιώκεται η δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει την γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των επιχειρήσεων, ενώσεων και φορέων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.

Η 13η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2017 στο Πάρκο Αναψυχής Ραφήνας & Πικερμίου, με την παρουσία πλήθους προσκεκλημένων. Το βραβείο στην εταιρεία απένειμε ο κ. Βασίλης Πιστικίδης, πρώην Δήμαρχος Ραφήνας και παρέλαβαν μαζί ο Απόστολος Παπαδόπουλος, συνιδιοκτήτης και γενικός συντονιστής της εταιρείας και ο Δρ. Βασίλης Διαμαντής, Μηχανικός Περιβάλλοντος, μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός και εκπαιδευτικός συντονιστής του εγχειρήματος. Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμα, εκπροσωπώντας την εταιρεία, ο Απόστολος Παπαδόπουλος, συνιδιοκτήτης & υπεύθυνος της μονάδας rendering της εταιρείας και η Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Marketing, ενώ την πολυπληθή ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχαν στην υλοποίηση του πρωτοποριακού έργου, εκπροσώπησαν ο Αλέξανδρος Ευταξίας, η Αλεξάνδρα Κουμαρά και η Μαρία Ντολόρες Κοσκινάρη, Μηχανικοί Περιβάλλοντος.

Στην τελετή απονεμήθηκαν συνολικά 26 βραβεία και ένας έπαινος, στις κατηγορίες: Έργο Ζωής αφιερωμένο στο Περιβάλλον, Επιστημονικά Βραβεία, Βραβεία Οργανισμών, Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βραβεία Μέσων Ενημέρωσης, Βραβεία Επιχειρήσεων. Αναλυτικά η λίστα όλων των βραβευθέντων, εδώ.  Τις βραβεύσεις συνόδευε και αναμνηστικό αγαλματίδιο, το οποίο φιλοτέχνησε ο Τήνιος γλύπτης Ιάκωβος Περράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έχουν απονεμηθεί σε επιχειρήσεις και οργανισμούς της Θράκης, από την έναρξη του θεσμού το 2005 μέχρι και σήμερα, στην εταιρεία Sunlight Recycling ΑΕ και στο Δήμο Ορεστιάδας το 2015, στην εταιρεία Coco-Mat το 2013 και στην Χαρτοποιία Κομοτηνής το 2012, ενώ είναι η πρώτη φορά που βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ απονέμεται σε παραγωγική εταιρεία από τον κλάδο του κρέατος, καθώς και η πρώτη φορά σε έργο που υλοποιείται με την συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Φωτογραφία κεντρική: από αριστερά προς τα δεξιά: Αλέξανδρος Ευταξίας, Απόστολος Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Κουμαρά, Μαρία Ντολόρες Κοσκινάρη, Απόστολος Παπαδόπουλος, Νανά Ζυγούρα, Βασίλης Διαμαντής

Ο κ. Βασίλης Πιστικίδης, πρώην Δήμαρχος Ραφήνας, απονέμει το βραβείο στον Απόστολο Παπαδόπουλο και στον Βασίλη Διαμαντή

Όλοι οι βραβευθέντες του 2017 επί σκηνής

 

Ο γλύπτης Ιάκωβος Περράκης με τον Απόστολο Παπαδόπουλο

Το αναμνηστικό αγαλματίδιο που συνόδευε την βράβευση, φιλοτεχνημένο από τον Τήνιο γλύπτη Ιάκωβο Περράκη

One Comment

  • Ντέμη Μωραϊτου on Jun 06, 2017 Απάντηση

    Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και σε σένα ιδιαίτερα

Προσθέστε μια απάντηση