Blog

12 πράγματα που έμαθα σε ένα φεστιβάλ γεύσεων

Με την ιδιότητα της επισκέπτριας-καταναλώτριας αλλά και της επαγγελματία του marketing, με αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα, παραβρέθηκα στο Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2016, που οργάνωσε το Αθηνόραμα από 10 ως 12 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Είχα την ευκαιρία να δω, να ακούσω, να δοκιμάσω και να μάθω πολλά.

Μοιράζομαι τα 12 πιο ξεχωριστά:

  1. Πόσο αρμονικά συνδυάζονται οι μαρμελάδες και τα chutneys της εταιρείας Chefstories από την Θεσσαλονίκη με το γιαούρτι, τα τυριά και τα αλλαντικά. Προσφέρθηκαν ως κέρασμα σε ποικίλους συνδυασμούς με τα αλλαντικά της εταιρείας Μουτεβελής από την Καλαμάτα και με τα τυριά της εταιρείας Ζωζεφίνος από την Σύρο. Έγιναν ανάρπαστα.
  2. Τα προϊόντα κρέατος της εταιρείας Kudros από το Μεσολόγγι. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα κρέας ελληνικού μαύρου χοίρου. Διαφορετικό & ενδιαφέρον.
  3. Ο σολομός αντικριστός με πληγούρι, λαχανικά και οξύμελι. Πιάτο που πρόσφερε το Δειπνοσοφιστήριον στον υπαίθριο χώρο εστίασης του φεστιβάλ. Για το ψήσιμο του σολομού χρησιμοποιήθηκε ο παραδοσιακός κρητικός τρόπος ψησίματος του κρέατος. Θέαμα & γεύση.
  4. Η περιέργεια και το ενδιαφέρον που δείχνουν τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι να δοκιμάσουν άγνωστες γεύσεις. Στην ηλικία τους έτρωγα μόνο πατάτες τηγανητές, τυρί (εννοώ την φέτα, κατά την Θεσσαλονικιώτικη αντίληψη), μακαρόνια και μπιφτέκια. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως κάποια γνωρίζουν και την γεύση umami, όπως φάνηκε στον διαγωνισμό food quiz για παιδιά και ενήλικες.
  5. Τη νέα τάση του καφέ κρύας εκχύλισης, όπως τον προσφέρει η εταιρεία Coffeedence. Επιλεγμένες ποικιλίες καφέ, ειδικές επεξεργασίες και καινοτόμες προτάσεις παρασκευής. Ο καφές σε άλλη ταχύτητα: αργή & απολαυστική.
  6. Τα τυριά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Είναι πολλά, άγνωστα και υπέροχα.
  7. Τα φιστίκια Αιγίνης αλλιώς. Ψημένα με χυμό λεμονιού, πρόταση της εταιρείας Φιστίκι Αιγίνης ΠΟΠ & Ξηροί Καρποί “Η Αίγινα”.
  8. Πόσα πολλά πράγματα πρέπει να ξεμάθουμε και να μάθουμε σωστά, από την αρχή, για το διαμάντι της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο. Πολύτιμες πληροφορίες έδωσε η Μαρία Κατσούλη, olive oil expert, στην παράλληλη ενημερωτική εκδήλωση γευσιγνωσίας λαδιού.
  9. Την ύπαρξη χωριού με το όνομα Οινόη, στο Νομό Κοζάνης. Εκεί βρίσκεται η Φάρμα Τσιχουρίδη. Παράγει βιολογικό γάλα γαϊδούρας και το διαθέτει φρέσκο ή κατεψυγμένο σε όλη την Ελλάδα.
  10. Την προσπάθεια του οινοποιείου Μάναλη, στην μικρή Σίκινο της άγονης γραμμής, να αναβιώσει τον χαμένο αμπελώνα του νησιού.
  11. Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες καλά κρατούν. Ξανα-απόλαυσα τις μπίρες Νήσος, Volkan, Voreia, Delphi και Septem.
  12. Την επίμονη προσπάθεια των παραγωγών να αναδείξουν και να εμπλουτίσουν την ελληνική γαστρονομία. Παράγουν ποιοτικά παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα, με σεβασμό στον εαυτό τους, στον τόπο τους, στο περιβάλλον, στους ανταγωνιστές τους και κυρίως στον καταναλωτή. Αξιέπαινο είναι το έργο και η στάση των διοργανωτών του φεστιβάλ, των υποστηρικτών, των εξειδικευμένων επαγγελματιών και των επισκεπτών να υποστηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα. Υπάρχει ελπίδα. Μπράβο!

Υ.Γ. Σύλβια, Ελένη & Έφη, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

Φωτογραφία: η σειρά των chutneys της εταιρείας chefstories, από το www.chefstories.gr

Προσθέστε μια απάντηση