Blog

Λακωνικόν εστί: ένα mentoring project

Λακωνικόν εστί: ένα mentoring project

Η Παναγιώτα Πουλάκη είναι μια εικοσιτριάχρονη τυροκόμος. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Κυπαρίσσι της Λακωνίας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στην ειδικότητα της Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας, επέστρεψε στο Κυπαρίσσι κι ένα χρόνο πριν δημιούργησε ένα μικρό τυροκομείο με την εμπορική ονομασία Λακωνικόν εστί.

Η ιδέα του τυροκομείου γεννήθηκε από την επιθυμία της Παναγιώτας και της οικογένειάς της να αξιοποιήσουν το γάλα που παράγεται από τα ζώα της προβατοτροφικής μονάδας του πατέρα της, μεταποιώντας το σε υψηλής ποιότητας επώνυμα προϊόντα, ως απάντηση στην κρίση τιμών που έπληξε τον κλάδο της γαλακτοκομίας μερικά χρόνια πριν.

Σήμερα το τυροκομείο επεξεργάζεται αποκλειστικά το πρόβειο γάλα της οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας και τα προϊόντα που παράγονται είναι:

  • Λευκό τυρί άλμης από 100% πρόβειο γάλα, το οποίο σύντομα θα λάβει και την πιστοποίηση για χρήση της ονομασίας Π.Ο.Π Φέτα. Ένα σκληρό λευκό τυρί με γεύση και άρωμα αυθεντικού γάλακτος και βουτυράτη υφή. Το λευκό τυρί άλμης διατίθεται σε συσκευασίες του 1 κιλού, 2 κιλών, 4 κιλών, ημιδοχείο 7 κιλών και δοχείο 15 κιλών, τόσο για οικιακή κατανάλωση όσο και για επαγγελματική χρήση
  • Ανθότυρο, ένα τυρί τυρογάλακτος, από παστεριωμένο πρόβειο τυρόγαλα και γάλα, μαλακό, γευστικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, διαθέσιμο σε συσκευασία των 200-300 γ
  • Περιστασιακά ξηρή μυζήθρα, ενώ είναι στους άμεσους στόχους του τυροκομείου και η ανάπτυξη νέων προϊόντων

Τα προϊόντα Λακωνικόν εστί είναι διαθέσιμα σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων στην Λακωνία και στις γύρω περιοχές και η εταιρεία πραγματοποιεί κατ’ οίκον παραδόσεις προϊόντων με δικό της όχημα-ψυγείο, μια φορά τον μήνα στην Αθήνα και στις πόλεις κοντά στην διαδρομή Λακωνία-Αττική και με ειδική παραγγελία μέσω ψυγειο-μεταφορικών εταιρειών, σε όλη την Ελλάδα.

Για παραγγελίες προϊόντων μπορείτε να επικοινωνείτε με το τυροκομείο στο Τ. 6909530612 ή με μήνυμα στο poulaki1234@gmail.com, στην σελίδα Τυροκομείο Λακωνικόν Εστί στο facebook, εδώ ή μέσω του Farmer Place, εδώ.

Mε την Παναγιώτα συναντηθήκαμε πρώτη φορά όταν μαζί με άλλους 14 ωφελούμενους επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης “Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία”, το οποίο υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Εκεί παρακολούθησε, ανάμεσα στα άλλα, τα μαθήματα της ενότητας Marketing και έλαβε ένα πακέτο ατομικών συμβουλευτικών συναντήσεων, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.

Ξανασυναντηθήκαμε όταν πάλι ως ωφελούμενη συμμετείχε στο πρόγραμμα Empowering Women in Agrofood (EWA) του EIT Food, το οποίο υλοποιήθηκε από τη συνεργασία του Industry Disruptors-Game Changers με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και την πρωτοβουλία Future Agro Challenge. Αυτή τη φορά, μαζί με άλλες 8 γυναίκες επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα έλαβαν ατομική και εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από 9 αντίστοιχα γυναίκες, έμπειρες επαγγελματίες στους χώρους δράσης τους.

Σε όλες τις εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές συναντήσεις το στίγμα της Παναγιώτας ήταν σαφές: μια νέα γυναίκα με αγάπη για τον τόπο της και γιαυτό που κάνει και με όραμα και στόχο τη συνεχή προσωπική και επιχειρηματική βελτίωση και ανάπτυξη.

Παναγιώτα, ήταν χαρά και έμπνευση για μένα η συνάντηση και η συνεργασία μας κι εύχομαι κάθε επιτυχία στην διαδρομή σου στον μαγευτικό και γεμάτο προκλήσεις κόσμο του επιχειρείν. Ραντεβού στο Κυπαρίσσι και στις αγορές του κόσμου!

Περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά εδώ, για το EIT Food εδώ, για το Industry Disruptors-Game Changers εδώ και για το Future Agro Challenge εδώ.

Προσθέστε μια απάντηση