Masterclass: Το ελαιόλαδο & η ελιά @ Αγορά Μοδιάνο
Μια βιωματική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, σχεδιασμένη σε συνεργασία με την ομάδα Chef Stories για την Αγορά Μοδιάνο και τους προσκεκλημένους της, επαγγελματίες της επικοινωνίας της γαστρονομίας και της εστίασης.
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στον διαμορφωμένο εξώστη της Αγοράς και στόχο είχε την σε βάθος γνωριμία με τα εκλεκτά ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τις ελιές και άλλα επιλεγμένα προϊόντα που οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν στην Αγορά.
Με την καθοδήγηση του Οδυσσέα Βλαχάβα, συμβούλου ελαιοποίησης και γευσιγνώστη ελαιολάδου, γνωρίσαμε την βασική διαδικασία της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, ενώ κατά την διάρκεια της δραστηριότητας συζητήθηκαν η σημασία της ελιάς στην εθνική αγροτική παραγωγή, οι ποικιλίες ελιάς, οι αιωνόβιοι ελαιώνες στον ελληνικό χώρο, η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ως πολύ σημαντικού παραγωγού και εξαγωγέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.
Αναφερθήκαμε επίσης στην κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου σε ποιότητες, στους μύθους που συνδέονται με το ελαιόλαδο, στην αξία της βιολογικής καλλιέργειας, των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, στην έννοια και την σημασία του ισχυρισμού υγείας που αφορά το ελαιόλαδο και πολλά άλλα χρήσιμα tips για την επιλογή, συντήρηση και κατανάλωση του ελαιολάδου.
Στο masterclass δοκιμάστηκαν:
7 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και 1 άρτυμα ελαιολάδου:
- Sapfo Papadelis Olive Oil, Λέσβος
- Ελαιοτριβείο Κύκλωπας, Μάκρη Έβρου
- Thallon, Χαλκιδική
- Stalia Olive Oil, Μεσσηνία
- Pamako Mountain Bio EVOO, Χανιά
- Chrisopigi Extra Virgin Olive Oil PDO, Σητεία
- The Governor Olive Oil, Κέρκυρα
- Green & Blu, Κυπαρισσία
6 ελιές από διαφορετικές ποικιλίες και τρόπους επεξεργασίας:
- ελιά κολοβή Sapfo, Λέσβος
- πράσινη ελιά Χαλκιδικής Χλιάπας Olives
- ελιά Μάκρης Konos
- θρούμπα Θάσου Velouitinos
- ελιά κορωνέϊκη Chrisopigi, Σητεία
- δαμασκηνοελιά Αργολίδας Velouitinos
Την γευσιγνωσία συνόδευσαν ψωμί αργής ωρίμανσης, παξιμάδια λαδιού Φούρνος Σουσαμλή και το ΠΟΠ λαδοτύρι Μυτιλήνης.
Όλα τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα:
- Olicatessen
- Chrisopigi Deli
- Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου
- Wise Greece
- 72H Artisanal Bakery
Ευχαριστούμε τους tenants της Αγοράς Μοδιάνο και τους παραγωγούς των προϊόντων για την συνεργασία και όλους τους συμμετέχοντες για την ζωηρή και δημιουργική συμμετοχή!
Στα επόμενα!
Περισσότερες πληροφορίες για την Αγορά Μοδιάνο, εδώ.